Vi lever i en tid preget av globale kriser, som ulikhetskrise, miljø- og klimakriser. For første gang i historien står de livsoppholdende planetære systemene i fare. Internasjonal forskning viser at det finnes ni slike systemer som sikrer levelige forhold på planeten og muliggjør produksjon av tilstrekkelig mat til verdens befolkning. Menneskelig aktivitet har nå blitt så omfattende at vi har overskredet grensene for seks av disse ni systemene.
For å løse disse globale krisene kreves nye former for samarbeid, nye organisasjoner og nye måter å organisere oss på. Internasjonalt har det vokst frem tusenvis av grasrotorganisasjoner som forsøker å håndtere disse utfordringene. Forskningen har gitt disse organisasjonene navnet "Globale sosiale organisasjoner". Dette er organisasjoner som har som primær mål å bidra til å skape en sosialt og økologisk bærekraftig fremtid. Et viktig kjennetegn ved dem er at de søker å utvikle samarbeid som overskrider polariserende motsetninger, at de legger vekt på å finne nye løsninger (fremfor å bekjempe gamle), og at de er sammenkoblet på både lokalt og globalt nivå. Samskapingslabben ønsker å være en slik organisasjon.
For å bli en slik organisasjon må Samskapingslabben knytte sine aktiviteter, sin kompetanse og sitt engasjement sammen med andre organisasjoner som jobber lokalt og globalt for å ivareta planetens helse. Det er kun gjennom samarbeid vi kan oppnå dette. Vi må ta steget fra å være en «individuell» organisasjon til å bli en samarbeidende organisasjon. Gjennom samarbeid kan vi kombinere vårt engasjement og vår kompetanse med andres, og dermed bli en kraft som har potensial til å gjøre en forskjell i verden.
Å utvikle samarbeid – en særskilt oppgave For å møte de globale utfordringene kreves det både kunnskap om naturen og om hvordan vi kan utvikle økonomier som er i harmoni med naturen, med innbyggerne på hele kloden og med kommende generasjoner. Slik kunnskap henter vi fra fagfelt som økologisk økonomi (se f.eks. Arild Vatns bok Bærekraftig økonomi). Å utvikle kompetanse innen samarbeid, lede læringsprosesser som motvirker hierarki, og designe møteplasser der ulike perspektiver og et mangfold av erfaringer bringes i produktivt samspill, er også et eget fagfelt. Samskapingslabben kan særlig bidra med kunnskap om hvordan fagfelt som styrkebasert og innovativ aksjonsforskning kan benyttes for å fasilitere fysiske og digitale prosesser. Målet er å styrke samarbeid, samskape kunnskap og fremme innovasjoner. Kunnskapsgrunnlaget for dette finnes særlig innen aksjonsforskningstradisjonen Appreciative Inquiry (se f.eks. boka Organisasjoner som begeistrer).
Å utvikle et lokalt-globalt samarbeid for å ivareta planetens helse Den raskeste måten å bli en global sosial organisasjon på er å starte samarbeid med andre. Dette kan vi gjøre nå. En av de første tingene vi gjorde i Samskapingslabben var å knytte oss til nettverket Smultringøkonomi Norge. Smultringøkonomi Norge er en nettverksorganisasjon som samler aktører over hele verden for å skape en økonomi som sikrer livskvalitet for alle mennesker (lokalt og globalt) innenfor planetens tålegrenser.
Gjennom dette nettverket er vi nå en del av et internasjonalt fellesskap som omfatter frivillige organisasjoner, forskere, lokalsamfunnsorganisasjoner og kommuner i over 60 land, inkludert Mexico, Costa Rica, Nederland og Sverige. Vi er også del av et nettverk som inkluderer organisasjoner som Besteforeldrenes klimaaksjon, Rethinking Economics Norge (nettverk av forskere og studenter), Attac (en ideell organisasjon som jobber for en demokratisk økonomi), miljøorganisasjonen SPIRE og Cultura Bank. Sammen har vi begynt å utforske hvordan vi kan bruke våre ressurser for å utvikle en bærekraftig økonomi i Norge.
Globalt-lokalt samarbeid i praksis: Smultringdagene 2024 Smultringdagene (Donut Days) er et initiativ for å koble lokale, nasjonale og globale initiativ sammen. To år tidligere har det vært arrangert smultringfestivaler i Norge. I år er Samskaingslabben med å arrangere i de internasjonale Dougnut Days 6.-9.novembe. Disse dagene arrangeres flere steder i verden. I Norge har vi valgt å ha ulike arrangementer i samme periode, men starter en dag tidligere. Smultringdagene i denne uka vil lande med et åpent arrangement (minifestival), lørdag 9. november på Klimahuset i Oslo. Det første arrangementet er visning av filmen «Outgrow the system» på Vega scene 5. november kl. 18. Dagens økonomiske system skaper sosial urettferdighet og legger kritisk press på klima og natur. Men finnes det egentlig noen alternativer?
Dette var utgangspunktet for de svenske filmskaperne da de gikk i gang med filmen og svaret har blitt et overbevisende ja. Overalt i verden nå, er mange i gang med, på hver sine måter, å tenke nytt om det økonomiske systemet. Filmen utforsker slike alternative tilnærminger, ideer og praksiser for en mer bærekraftig økonomi: Smultringøkonomi, Not-for-profit-world, Degrowthbevegelsen og økologisk økonomi, Wellbeing Economy Alliance, Økonomisk demokrati og Positive Penger, for å nevne noen. De har litt ulike tilnærminger, men peker alle mot et felles mål: Et økonomisk system som evner å ivareta klimaets og naturens tålegrenser samtidig som det skaper samarbeid og sosial rettferdighet mellom alle mennesker.